Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Vijf Vlaamse zorgorganisaties samen op de Experience Room van EACD+

Brugge verwelkomt dit jaar het congres van de European Academy of Childhood Disability. Voor het eerst richt de academie zich niet alleen naar professionelen. Op 31 mei is er de Experience Room, een belevingsbeurs waar particulieren de nieuwste zorginnovaties voor kinderen en jongeren met een beperking kunnen ontdekken. Vijf Vlaamse organisaties slaan de handen in elkaar: Dominiek Savio, Heder, Ten Dries, Sint-Lodewijk en Sint-Gerardus.

Dominiek Savio is goed vertegenwoordigd op EACD! Leerlingen doen mee aan het concert, we staan op de Experience Room en er is een initiatie van GIDOS op het Sportfestival.
Dominiek Savio is goed vertegenwoordigd op EACD! Leerlingen doen mee aan het concert, we staan op de Experience Room en er is een initiatie van GIDOS op het Sportfestival.

Wat is EACD?

De European Academy of Childhood Disability (EACD) is een internationale vzw die onderzoek en onderwijs voor kinderen met een (neuro-)motorische beperking promoot. Jaarlijks organiseert ze het grootste Europese wetenschappelijk congres in dit domein. De 2024-editie gaat eind mei '24 door in Brugge.

Dit jaar gaat de organisatie een stapje verder. Onder het label EACD+ organiseert de vzw tal van breed toegankelijke activiteiten met en voor de doelgroep en dit van 29 mei tot en met 1 juni. Ook familie, vrienden, zorgverstrekkers, therapeuten, beleidsmakers ... kortom iedereen met een hart voor inclusie en met een betrokkenheid bij (neuro-)motorische aandoeningen is welkom. Concreet kan de bezoeker zich verwachten aan een Sportfestival, een Concert en een Experience Room.

 

Experience Room

Opdat particulieren ook kennis zouden kunnen maken met de nieuwste zorgoplossingen, organiseert EACD voor het eerst een belevingsbeurs die toegankelijk is voor iedereen. De Experience Room gaat door op 31 mei van 11.00 uur tot 20.00 uur. Tickets zijn gratis, maar inschrijven is verplicht. De beurs vindt plaats in de beurshal van het Brugse BMCC en is een samenwerking met koepelorganisatie In4Care en vzw Stijn

 

Unieke samenwerking tussen 5 Vlaamse organisaties

Nu het wetenschappelijk congres doorgaat in ons eigen land, kunnen we uiteraard niet ontbreken op de Experience Room. Vijf Vlaamse organisaties bundelen de krachten en stellen samen hun werking voor aan de hand van vijf thema’s, elk voorgesteld op één beursstand. 

Stand 1: Ambulante zorg en mobiele begeleiding | Heder - Antwerpen

“Via onze BATO (Begeleiding, Advies, Testing en Outreach) kan ambulante zorg en houvast geboden worden aan kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke en/of verstandelijke beperking en aan de mensen uit hun omgeving. Dit gebeurt door een multidisciplinair team van ervaren medewerkers dat bestaat uit kinesitherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten. De begeleiding kan doorgaan in Heder zelf (ambulante begeleiding) of thuis, op school, in de sportclub, in de jeugdbeweging of in de kinderopvang (mobiele begeleiding).”

Stand 2: Leefgroep werking | Ten Dries - Landegem

“In de leefgroep creëren we vanuit een professionele visie een warme thuis voor onze kinderen en bewoners. Hier worden therapeutische, medische, pedagogische en sociale aspecten geïntegreerd aangepakt in en met het netwerk van de persoon. Van harte welkom om bij ons een greep uit het dagdagelijks leven te komen ervaren via verschillende sensaties! Je kan actief mee participeren en voelen hoe je getild en verzorgd wordt. Of ondervind hoe je bv. gemixte, geblixte voeding met hulpmiddelen en aanpassingen kan eten.”

Stand 3: Onderwijs | St-Lodewijk - Kwatrecht

“Sint-Lodewijk wil dé referentie zijn voor mensen met een motorische beperking. Wij bieden ondersteuning, zorg en onderwijs met een warm hart. Dat doen we onder andere door innovaties, aanpassingen en hulpmiddelen toe te passen in de klaswerking.  Zowel voor cliënten verbonden aan onze school en MFC, als externen. Via belevingstafels kan je de aanpassingen en hulpmiddelen ervaren per onderwijsniveau (kleuter - lager - secundair).”

Stand 4: Therapie | St-Gerardus - Diepenbeek

“Op deze stand geven wij jullie een impressie van de therapeutische expertises die wij als MFC’s in huis hebben. Ervaar hier hoe onze therapeuten (ergotherapeuten, kinesitherapeuten en logopedisten) een behandeling aanbieden op maat van onze kinderen. Hoe kan je ondanks een communicatieve beperking toch een boodschap overbrengen of ervaar wat het betekent om met een fysieke beperking een motorische opdracht uit te voeren.”

Stand 5:  Sport en Vrije Tijd | Dominiek Savio - Gits

“We promoten laagdrempelige sport- en vrijetijdsactiviteiten. Die zijn essentieel voor inclusie omdat ze mensen met een diverse motorische achtergrond inspireren om dezelfde doelstelling na te streven. Het gaming of spelelement is hierbij een belangrijke motivator om je sport- of vrijetijdsactiviteit vol te houden.”

De stand van Dominiek Savio laat de bezoeker kennismaken met hulpmiddelen en technologische innovaties op het vlak van sport, vrije tijd en beleving ...Ontdek aangepaste gaming, besturing en vrije tijdsspelen. We tonen ook verschillende filmpjes.

Klik hier om ze te bekijken

 

Iedereen welkom

Uitproberen ‘experience’ staat centraal: hulpmiddelen, technologische innovaties op het vlak van vrije tijd en beleving ... De beurs is ingericht om te testen, om feedback te geven... Kortom om de zorgtechnologie die ontworpen werd kenbaar te maken, bespreekbaar te maken én nog beter te maken in afstemming met voor wie de technologie bedoeld is.

 

Meer informatie

Bart Moerman | bart.moerman@dominiek-savio.be | 0479 791 659

Perscontact

Ellen Bode | ellen.bode@dominiek-savio.be | 0474 402 505