Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Drie jonge rolstoelgebruikers leggen epische tocht af voor het goede doel

Zelfs een storm kon hen niet tegenhouden. Na drie dagen doorzetten in weer en wind bereikten Jelle Vandemoere (19), Arne Dujardin (18) en Maarten Leeten (13) hun eindbestemming, het Zwin. Met hun rolstoel legden ze maar liefst 60 kilometer af langs de kust. “Het werd een kletsnatte laatste etappe, maar de jongens deden dit schitterend”, loofde Mario Sel, educatief medewerker bij de Vereniging voor Spina Bifida & Hydrocephalus vzw. De jongeren schenken de opbrengst van de sponsortocht aan deze organisatie.

Maarten Leeten (13) uit Heusden-Zolder, Arne Dujardin (18) uit Roeselare en Jelle Vandemoere (19) uit Brugge. © PG
Maarten Leeten (13) uit Heusden-Zolder, Arne Dujardin (18) uit Roeselare en Jelle Vandemoere (19) uit Brugge. © PG

Gedreven jongeren

Arne Dujardin uit Roeselare en Jelle Vandemoere uit Brugge lopen samen school in Secundair Onderwijs Dominiek Savio. Zij werden vergezeld door Maarten Leeten uit Heusden-Zolder. De jongens hebben spina bifida, beter bekend als een 'open rug'. Spina bifida is een aangeboren aandoening dat het gevolg is van een ontwikkelingsstoornis van het ruggenmerg en de wervelkolom.

In het geval van Arne was het maar een minuscuul gaatje, nauwelijks te zien. Je hebt ook niet echt een open rug, maar er liep wel vocht uit dat gaatje. De aandoening heeft grote gevolgen. Ook voor Jelle. Hij spreekt over tal van operaties met soms ernstige complicaties. “Zeker al 200 operaties en opnames samen, ik ken het UZ Gent als mijn broekzak.”

Van vierdaagse naar driedaagse

Maar een beperking hoeft je niet altijd in alles te beperken. De drie jongens hadden de moedige ambitie om een afstand van tachtig kilometer tussen Adinkerke en Knokke-Heist in hun rolstoelen te overbruggen. Aanvankelijk gepland als een vierdaagse tocht van 1 tot en met 4 november 2023 langs de kust, waarbij ze 4 x 20 kilometer zouden afleggen van De Panne tot Knokke-Heist.

De start vond plaats in De Panne op 1 november, met burgemeester Bram Degrieck die het startschot gaf. Echter, op de tweede dag van hun tocht stak storm Ciarán een stok in de wielen en dwong hen noodgedwongen om een rustdag door te brengen in Hotel Middelpunt in Middelkerke. “Het werd dus onvermijdelijk een tocht van drie keer 20 kilometer”, zucht Maarten Leeten, de jongste van het gezelschap. Na hun noodgedwongen rustdag in Middelkerke zetten ze hun reis voort en vertrekken ze op 3 november vanuit Nieuwpoort richting Oostende.

Geïnspireerd door Mario Sel

De jongeren werden vergezeld door Mario Sel, educatief medewerker bij de Vereniging voor Spina Bifida & Hydrocephalus vzw. De 43-jarige Mario Sel uit Heist-Goor reed twee jaar geleden met zijn rolstoel van Maasmechelen naar Blankenberge, op tien dagen tijd. De actie van Mario inspireerde de drie jonge rolstoelgebruikers Jelle, Maarten en Arne om hetzelfde te doen. 

Goed doel

Wat deze krachttoer nog meer bijzonder maakt, is dat Arne, Jelle en Maarten hun inspanningen koppelden aan een nobel doel. Met hun tocht zamelden ze geld in voor de Vereniging voor Spina Bifida & Hydrocephalus vzw. De organisatie heeft hen in het verleden al veel vreugdevolle momenten bezorgd en zij wilden graag iets terug doen. "Daar helpen ze je met de papiermolen die komt kijken bij alles wat de ziekte aangaat, maar ze organiseren ook een familieweekend, uitstapjes, een barbecue ...”

Meer info: www.spinabifida.be

Bron: www.kw.be